Tårtor

Make a cake - steg för steg

2008-05-14 21:13 #0 av: Solaika

Här är en steg för steg-beskrivning, med bilder, av hur man gör en tårta. Hoppas det kan hjälpa någon.

 

 

 

 

 

 

 



Det här är vad man behöver till att börja med.


Tårtbotten. Här har jag gjort sex stycken små bottnar av en vit botten och en chokladbotten. Detta för att tårtorna gjordes till provsmakning.


Fyllningar. Här är fem olika fyllningar som ska bli sex olika smakkombinationer. Jag väljer att stoppa fyllningarna i spritspåsar eller vanliga plastpåsar som jag klipper av hörnet på. Det gör att det är mycket lättare att få på fyllningen på ett jämt lager.


Spritsa på fyllningarna på det undre lagret först. Börja med den fyllning som är stabilast. Lägg på nästa botten, nästa fyllning och sista botten. Jag låter alltid den fyllda tårtan stå i kylen ett tag, gärna över natten för att fyllningarna ska gå ihop lite med bottnen. Det ger en saftigare botten och en stabilare tårta inför nästa steg.


Grädden! (Alternativt smörkrämen om man hellre vill ha det) Grädden vispar jag alltid med socker och/eller vaniljsocker samt en knivspets bakpulver. Det gör att grädden går att vispa hård utan att det blir smör. Spackla gör man för att jämna ut kanterna så det blir snyggt när man lägger på locket. Det bästa hjälpmedlet är en pannkaksspade. Har man inte det kan man ta en stekspade i metall eller i "värsta" fall en slickepott. Ju mindre tårtan är, desto svårare är det att få spacklet jämt. Därav lutningen på tårtan på bilden. Den är bara 10 cm i diameter.


När spacklingen är klar kan man sätta in tårtan i kylen en stund. Det gör att grädden nästan torkar lite på utsidan. Det blir då lättare att få en snygg täckning av tårtan.

Här har jag använt mig av MMF som jag kavlat ut på florsocker. Försökte på olja, men för mig vart det bara omöjligt att arbeta med. Kavla ut ganska tjockt. Gärna ca 3-4 mm för att ha mer marginal att jobba med. Är täckmassan väldigt elastisk kan det krävas att man är snabb att lägga över locket på tårtan. Att ha en elastisk täckmassa underlättar väldigt mycket när man ska släta ut kanterna.


Smek ner massan med lätt hand. Uppifrån och ner. Blir det skrynkligt så lyft upp och lägg försiktigt tillbaka igen medan ena handen smeker mjukt neråt. Till slut ser det ut som på bilden ovan. Haka inte upp er o ge upp om ni får veck på tårtan i början. Det ÄR svårt att täcka utan att få veck.


Skär sedan bort den överflödiga massan med en vass kniv. Ni har nu en tårta som är färdig för dekorering.


Just den här tårtan är dekorerad med små svarta prickar av marsipan på sidorna (syns lite dåligt på den här bilden). Sen är blomman och bladen äkta eftersom jag inte hann göra egna. Det är dock ganska ofta man använder äkta vara på tårta så det är inget att skämmas över. Blomman har jag klippt av stjälken på och placerat på en liten bit aluminiumfolie för att skydda täckmassan. Bladen är en slinga av murgröna som jag lindat in med lite floristtråd för att kunna böja till den i den form jag ville ha.

Hoppas detta är lite hjälp för någon.

Av: Solaika

Datum för publicering

  • 2008-05-14

 

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-14 21:45 #1 av: Hoppfull

Ojojojoj, hur ska man klara detta konststycke... hm... fram till MMF:en är det nog okej... men sen... nåväl, detta ska testas. Till min sötsaksgalne son som fyller år om några veckor :)

Anmäl
2008-05-14 21:46 #2 av: Solaika

Tålamod och tid är en tårtbakares bästa vän ;-) Och som sagt, ha inte för höga förväntningar första gångerna. Bättre att inte förvänta sig att det ska gå bra o bli glad när det går bättre än man trodde ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-15 00:12 #3 av: sasha-

Det ser ju så himla gott ut! Undrar on jag ska testa att göra en riktigt tårta i helgen.. Hur lång tid tar det ungefär om man är helt ny?

Anmäl
2008-05-15 00:16 #4 av: Solaika

Jadu.. för mig tar det tre dagar ungefär, allt som allt =P Men det är ju för att jag gör bottnar och fyllning en dag. Fyller nästa dag och täcker och dekorerar den tredje dagen. Vill man så får man ihop det på kanske... 4 timmar allt som allt.. med gräddningstid och stelningstid på fyllningarna. Men sen beror det ju på vad du ska fylla med oxå =)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-15 21:29 #5 av: The-Photo

Intressant, bra skrivet!

Anmäl
2008-05-16 00:26 #6 av: Angelclaw

Bra :D Tårtbak steg för steg :D

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl
2008-05-16 12:56 #7 av: aliciia

bra :) !


men vad är MMF Generad?

Anmäl
2008-05-16 13:16 #8 av: Solaika

MMF är en förkortning för Marsmallow Fondant. Finns en artikel om det. =)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-16 16:18 #9 av: Ciiviic

Solaika - du är bra duktig ;P med en sån där förklaring KANSKE till och med jag kan göra en ;P haha.
Får prova i veckan ;)

Anmäl
2008-05-16 18:15 #10 av: Solaika

Det tror jag säkert du kan! Alla kan :) Sen kan det ju vara en idé att köpa bottnar om man tycker den delen är svår ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-16 18:54 #11 av: Ciiviic

ääääääääsch ;P vaddå :P HAHA

Anmäl
2008-05-16 19:07 #12 av: Solaika

Haha.. det är ju inte svårt att baka bottnen heller.. meeeen =P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-16 19:41 #13 av: Ciiviic

hahahahaha precis meeeeeeen

Anmäl
2008-05-16 20:02 #14 av: Solaika

Jag får göra en steg för steg beskrivning på tårtbottenbakning oxå så du kan ha den o titta på när du ska baka =P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-21 22:36 #15 av: Liss

Vad har du för fyllningar då Solaika? såg himla gott ut!

Anmäl
2008-05-21 23:12 #16 av: Solaika

Där hade jag choklad, jordgubb, hallon, vit choklad och passionsfrukt. Jag vet inte om det va goda fyllningar.. smakade inte ^^

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-05-22 23:03 #17 av: Tatsu

Kan du skriva ut lite recept, det såg jättegott ut. Ska göra en hel del tårtor framöver så jag är tacksam för alla tips.
Det blir lite svårt att klara av att hålla min diet om jag ska testa alla de där tårtorna.Skrattande

Anmäl
2008-05-22 23:14 #18 av: Solaika

Fyllningarna till tårtorna i den här artikeln är faktiskt pulver.. Generad Hade rätt ont om tid. Jag ska ta o leta rätt på recepttråden o putta upp den åt dig. Men jag gör oftast mina egna recept. Oftast genom vispad grädde, socker och/eller vaniljsocker, gelatin och mosade/mixade bär/frukter. Ibland petar jag i lite pressad citron. Det höjer smaken mer än man tror :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-06-29 12:49 #19 av: Tequiero93

Shit de e verkligen bra gjort alla dessa tårtor du gör! jag bli avis Hii

Anmäl
2008-07-18 23:25 #20 av: EllinorOlsson

vilken tur att jag såg detta! tack för hjälpen i förväg! jag ska nämligen om ett par veckor försöka mig på att mixa ihop en tårta till min bästa väns födelsedag. Hon bad om en tårta (och en ballong om hon fick) ist för att jag skulle hitta en saklig gåva.

Tack igen!

Förresten var får man tag på mmf?

Anmäl
2008-07-18 23:44 #21 av: Mandysan

#20 Jag har inte sett om det går att köpa ngnstans, men det är busenkelt att göra själv! :)

Anmäl
2008-07-19 18:17 #22 av: Solaika

MMF går inte att köpa nånstans utan det får man tillverka själv. Men det är inte överdrivet svårt :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-09-02 17:52 #23 av: FeliciaS

Jättebra artikel ;) Hjälper nog en hel del när jag för första gången ska göra en lite mer avancerad tårta till pappas födelsedag ;P

Anmäl
2009-01-11 15:36 #24 av: Ebba-A

Denhär hamnar direkt bland favoriter ;) Nu när jag kommer börja göra tårtor mer seriöst(har ju äntligen beställt sugarpaste, Bokstavsutstickare och wilton basic set) kommer denhär komma till mycket hjälp ^^

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-03 23:07 #25 av: smurfis

Jag ska göra en rektangulär tårta och hade då tänkt mig att göra egna bottnar i långpanna. Jag vill gärna ha 2 eller kanske 3 fyllningar. Jag funderar på att göra nånting med geischa el. dumlefluff och sen hallon. Ska man då ta nåt neutralt till som choklad el. kanske vanilj?

Jag ska ha en sån typ oblat-bild på toppen och även Sugarpaste. Är det väldigt svårt att få till en snygg täckning? Tårtan kommer ju bli kanske i A3-format eller nåt sånt. Jag har valt Ballina Sugarpaste med vit chokladsmak. Tror du det räcker med 1 kg? Eller får jag göra tårtan mindre (A4)?

Det är första gången jag ger mig på att baka en sån här tårta själv men det ska bli spännande! Tungan ute

Anmäl
2009-02-03 23:22 #26 av: Solaika

Sugarpaste är lättast att täcka med tycker jag så där har du valt rätt. Dock är det inte lätt att täcka en så stor tårta. Jag hade nog velat ha 1,5 kg till en stor tårta. Mest för att inte behöva kavla så tunt. Ska man täcka stort är det lättare med en tjock massa som tål lite innan den går sönder.

Dumle och hallon gillar många ihop. Jag tycker ju inte om hallon så jag hade inte valt det. Jordgubb och dumle är grymt gott ihop tycker jag. Päron och dumle, lixom vanilj och dumle funkar oxå.

Lycka till med tårtandet. Glöm inte att fota ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-03 23:27 #27 av: smurfis

Kan man kavla ut sugarpasten på vanligt bord? Jag har sån kavel som det inte fastnar på i alla fall. Men bör man ha florsocker eller nåt sånt också?

Anmäl
2009-02-04 08:24 #28 av: Solaika

Ja det går bra. Jag kavlar på köksbänken. Florsocker att kavla ut på är att rekommendera ja :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-04 09:36 #29 av: smurfis

Skulle helst velat gjort en provtårta men jag har inte riktigt tid el. råd med det ;-)

Anmäl
2009-02-04 14:46 #30 av: Solaika

Nej, man har ju inte alltid det. Men det går säkert bra ändå :) Kom ihåg att det är viktigare att det smakar gott än att det ser bra ut. Även om det är roligt när man lyckas med utseendet oxå :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-04 15:04 #31 av: Ida-M

Riktigt fint! Och gott ser det ut att vara (A) :D

Anmäl
2009-02-04 16:29 #32 av: Susanne

Precis vad jag behövde läsa just nu!

Susanne Glad

Anmäl
2009-02-04 20:00 #33 av: smurfis

Ja absolut! Jag ska inte ha för höga krav el. förväntningar när det är första gången. Ska bli kul att se om man får mersmak och vill göra detta ofta! Skrattande Kan tänka mig att det är en sån grej jag kommer fastna för.

Anmäl
2009-02-04 20:24 #34 av: Solaika

Min första tårta blev egentligen jätteful om jag får säga det själv. Svartvitrandig och glittret jag skulle ha på blev jättekonstigt. Men den var GOD! Och det var jättekul att pyssla med så jag har fortsatt. Och ju mer man läser och över ju bättre blir man. Jag har massor kvar att lära men jag utvecklas lite för varje tårta jag gör och jag vill sprida det jag kan och gärna min entusiasm till folk omkring mig.

Sen kan jag säga att även om jag ser alla fel på tårtorna så gör inte köpare/ätare det och det är en kick för självförtroendet att få höra bra saker om något man gjort själv :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-04 22:57 #35 av: Ebba-A

Men Ida, är det den på din hemsida? som är svart-vit? Den är ju min favorit av alla på sidan :D

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-04 23:32 #36 av: kanin

Jätte bra tipsGlad

Anmäl
2009-02-05 17:59 #37 av: Solaika

#35 Haha, ja det stämmer. Den är ju så otroligt amatörmässig. Haha, jag tycker den är riktigt usel :P Men god va den som sagt ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-05 18:03 #38 av: gullenos

En såndär minitårta är ju perfekt storlek för mej ;) hihi !

Anmäl
2009-04-24 17:01 #39 av: fenixthebasketcase

Tyckte det var en mysig å bra artikel!

Anmäl
2013-12-10 13:24 #40 av: [Glitterregn]

Jag måste bara fråga, vad är MMF för något? Glad

Medarbetare på kameleonter Ifokus.

Anmäl
2013-12-11 20:09 #41 av: Tessen

#40 Marshmallowfondant. Man kan göra det istället för att använda sockerpasta eller marsipan.

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2013-12-11 21:00 #42 av: Blodfot

bra artikel! Kan man göra lika dant för alla figurer? Funderar på att göra en till helgen i en hjärtform. 

Det som ses som onska kan i verkligheten vara Godhet, och det vi ser som godhet kan vara onska!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.