Övrigt

Det stora julbaket

2008-12-13 01:15 #0 av: Solaika

Vad är ett måste att baka och fixa till jul? Tips och idéer om bullar, bröd och godis.

Det man bakade förr i tiden och vad som bakas idag till jul skiljer sig ganska mycket men det finns även bakverk som har anor långt bak i tiden.

Exempel på sådant som bakades förr och som fortfarande finns på många människors julbord är vörtbröd, doppbulle och struvor. Ju mer världen öppnade sina dörrar så tillkom också till exempel pepparkakorna och saffransbrödet.

Vörtbrödet är ett speciellt sorts bröd med en ganska speciell smak. Det är ett sådant bröd som man antingen tycker väldigt mycket om eller inte alls. Det bakas på porter och julöl och/eller julmust samt de speciella vörtkryddorna; ingefära, nejlika, kryddpeppar och pomerans. Vissa har russin i brödet, andra inte.
Min favoritfrukost såhär till jul är russinvört med messmör och en stor kopp varm choklad till det.

Doppbullen är det bröd som används till "dopp i grytan". Förr gjorde man alltid detta själv, idag finns det faktiskt att köpa i de flesta affärer. Det är en sirapslimpa kryddad med fänkål. Gott eller inte? Brödet i sig tycker många om, det är väl doppet en del är lite misstänksamma mot Flört

Struvor är en fritterad våffla skulle man kunna säga. Det krävs ett särskillt struvgärn för att kunna tillverka dessa krispiga kakor som doppas i socker. De påminner lite om munkar i smaken.

Pepparkakor. Ja, vem är inte bekant med dessa bruna läckerheter i alla dess olika former? Pepparkakan kan vara tunn, tjock, hård eller mjuk. Mjuk pepparkaka med lingon brukar vara uppskattat av lite äldre människor.
En tradition som vi har i vår familj är att göra stora pepparkakshjärtan som dekoreras och hängs upp i gardinstången i vardagsrummet med hjälp av röda sidenband. Många familjer gör även pepparkakshus varje år. Själv växte jag upp med pepparkaksbyar Flört.

Saffransbröd. En härlig gul bulle som smakar gott av saffran. Forma degen som det passar dig bäst eller gör som vanliga vetebullar fast med till exempel mandelmassa istället för kanelen och sockret. För de flesta hör russin hemma i de bullar vi kallar lussekatter.
Bakverk med saffran går även att göra i form av sockerkaka eller varför inte cupcakes?

phpvsybfn.jpg

 

Till jul brukar man även göra godis. Knäck, kola, marsipan, brända mandlar, nougat, ischoklad med mera, med mera. Godiset går att variera i all oändlighet med hjälp av smaksättningar och nya recept. Knäck och kola kan vara lite svårt att lyckas med. Det är på gång en artikel om hur du säkrast lyckas med just dessa två.

Vad brukar du göra i bakverksväg så här till jul? Har du något riktigt bra recept som ger det godaste du vet i juletider? Dela gärna med dig av bilder och recept.

 

(Bilden är tagen av Anna Silverdrake som även är den som gjort tårtan som det faktiskt är trots att det ser ut som en lussebulle)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-12-13 01:30 #1 av: AnneN

Tack för en jätte bra artikel =)

Julvört med russin brukar jag köpa på affären vid jultid varje år, det är sååå gott!

Nägra andra måsten vid jul är pepparkakor, lussekatter, knäck och ischoklad. Dock är jag lite lat av mig så det mesta köps färdigt..

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-13 01:34 #2 av: Solaika

Tack :)

Jag älskar julvört med russin ;) Du har bra smak ;)

Pepparkakor föredrar jag faktiskt köpta smakmässigt. Men det är ju kul att baka lite. Lussekatter är godast hembakat och svindyrt köpt så jag bakar ;)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-12-13 11:55 #3 av: april4

Jag bakar bara kanelbullar och julstjärnor till jul, resten köper jag färdigt.

Anmäl
2008-12-13 19:51 #4 av: Solaika

Köpt saffransbröd smakar ju inte saffran ;) Saffransbullar är dessutom så himla enkelt att göra :D

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-12-15 13:59 #5 av: Hoppfull

Jag bakar saffransbullar, fast jag gör dem runda släta i formar, petar ett djupt hål och fyller med mandelmassa blandad med lite grädde, smör och hackad mandel. Mycket godare än vanliga tycker vi. Så bakar vi pepparkakor och i övrigt är det mest kola och knäck osv. Kakor äter vi inte alls till jul här, men jag har saffran över så jag funderar på att baka en saffranskaka i år.

Anmäl
2008-12-15 20:44 #6 av: Solaika

Det lät som en god bullvariant Hoppfull. Jag brukar göra som vanliga kanelbullar fast med mandelmasseblandning istället för kanel och socker. Det är gott :)

En saffranskaka är jättegott. Mamma har gjort en ett par gånger som blir jättesaftig och god.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2008-12-17 11:19 #7 av: Hoppfull

Ja, jag gör så för att det är lättast tycker jag. Man slipper kavla och smöra och greja. Jag är för snabba enkla varianter Oskyldig

Ska testa en saffranskaka tänkte jag!

Anmäl
2012-11-22 10:58 #8 av: [Norpan88]

Cool saffranstårta i bilden! Tungan ute

Taste and you will see that I am a good God. ps 34:8

Anmäl
2012-11-22 18:12 #9 av: MariaJa

Oups.... "mjuk pepparkaka brukar uppskattas av äldre". Jag äääälskar det och det blir ingen jul utan.

Låter underbart med pepparkaksbyar :)

Jag gör alltid ett gäng olika godissorter där Mozartkulorna är favoriten!

Anmäl
2012-11-22 19:36 #10 av: Tessen

#9 Jag älskar mjuk pepparkaka med rårörda lingon i jag också. Vi är inte gamla för det Flört

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl
2012-11-22 23:31 #11 av: monstermash

Vi bakar tyvärr inte inför julen längre. Förra året försökte vi få med syskonbarnen att baka men de hade redan bakat och tyckte inte det var kul nog att göra en gång till. {#emotions_dlg.wink}

I år tänkte jag försöka ge mig på att baka pepparkakor och kanelbullar, mest eftersom jag vill komma igång med julbakandet igen. Sedan får jag väl se om jag bakar någonting mer, knäck hade varit gott att baka bla...


Anmäl
2012-11-23 00:17 #12 av: [WickedAlly]

Vi är nog ganska tråkiga här, bakar lussebullar och pepparkakor samt gör några olika pepparkakshus. Ibland blir det någon småkaka men de äts inte upp ändå, åker bara in och ut ur skafferiet.

Någon som har tips på vad man kan fylla lussebullar med förutom mandelmassa? Inga nötter får det vara, och jag kan inte komma på något alls.

Anmäl
2012-11-24 14:01 #13 av: Afturelding

I min familj har vi alltid, varje år, tagit en vecka till att baka och koka godis. Då bakas pepparkakor och lussekatter, och så kokas knäck, tryffel, ischoklad och mintkyssar. Pepperkakor brukar det finnas kvar fram till min födelsedag i slutet av Januari, men det har hänt att vi haft pepparkakor vid midsommar också. Nu har jag flyttat hemifrån, och ska försöka få sambon med på detta julstök ;)

/Rebecca
Sajtvärd på kladsomnad.ifokus.se
Medarbetare på fantasy.ifokus.se

Anmäl
2012-11-24 17:29 #14 av: Zadeira

Vi har alltid bakat pepparkakor och lussebullar, men på senare år har jag även börjat experimentera och prova dessa smaker i andra varianter.

Pepparkakskladdkaka är smask! Riktigt kladdig ska den vara med lite vaniljglass till! Saffransmuffins är också gott. Dessa två har jag även gjort i omvända varianter (pepparkaksmuffins och saffranskladdkaka) vilket blir underbart det också!

Tänkte att i år skulle jag även göra muffins med Dumle Gingerbread inuti, samt nån form av kaka/bakelse/tårta med saffransfrosting. Märks det att jag gillar dessa smaker? ;)

Knäck och ischoklad tycker jag inte om så det har jag aldrig bemödat mig med att göra själv.


Anmäl
2013-01-16 18:44 #15 av: Alenzi

Jag tänker osökt på ett gult litet E.T.-ansikte varenda gång jag öppnar bakverk iFokus och får se den här bilden XD

Anmäl
2013-01-16 18:57 #16 av: Tessen

Haha vad gulligt! Då får du ju ett litet leende var gång du kikar in här så länge den ligger kvar längst upp Glad (vet inte vad annars för artikel som ska ligga där för det finns inga nya).

/Terese - Sajtvärd på bakverk.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.