Mjuka kakor

Vår kära semla

2009-01-27 17:12 #0 av: FeliciaS

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle, gräddburgare... Kärt barn har många namn. Semlan har till och med en egen dag - fettisdagen. I den här artikeln kommer jag ta upp fakta, bakgrund och recept på vår kära semla.

Något många svenskar äter i februari är semlor, utan att kanske tänka varför - ex. var traditionen kommer från. Fettisdagen är namnet på den tisdagen som är semlans dag. Den infaller alltid tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan: dagen mellan blåmåndagen (kallades förut bullmåndagen) och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har skapat en tradition att denna dag, och från början endast denna dag, äta semlor - även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom bullarna gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också "vita tisdagen". Eftersom fastan hör ihop med påsken, som är rörlig, infaller fettisdagen olika tisdagar varje år. I år (2009) är det 24 februari.
Däremot säljs inte semlor endast på fettisdagen längre, redan i januari kan man köpa detta bakverk lite varstans.Semla

Om bakverket
Namnet semla kommer från latinets simila - finsiktat vetemjöl, och det är nästan precis vad det är - en bulle gjord på vetemjöl. Lite mer ingående är semlor ca 10 cm stora och runda, vetebullar med kardemumma, fyllda med mandelmassa och grädde. Något som fortfarande förekommer, även om det var vanligare förr, var att äta hetvägg. På 1700-talet var det en vanlig vetebulle med fyllning, som serverades omkringflytande i en djup tallrik med het mjölk. Traditionen kommer ursprungligen från Tyskland, där det heter "heisse wecken" - varma kilar. Nu för tiden äts fortfarande semlan som hetvägg även om den traditionen slipats ner till att man istället äter bullen som den är. Hetvägg är mer vanligt i södra delen av landet. I norr var det vanligt förr att man strödde kanel på semlan. I Finland betyder semla rent av vetebulle. De har också sin motsvarighet till vår fettisdag och semla, där de fyller sina bullar med hallonsylt istället för mandelmassa. Det förekommer också att bullarna innehåller mandelmassa, och då har de mandelspån på "brödlocket" som ligger snyggt ovanpå grädden. 

Bakgrund
Fastan har alltid varit en del av den kristna påsken, till minne av Jesus död. Långt tillbaka i tiden, före 200-talet e.Kr. fastades det endast i tre dagar innan påsk. Det utökades sedan till 40 dagar, till minne av den fasta Jesus hade i öknen, vilken - enligt Bibeln - varade i 40 dagar. Under medeltiden var därmed fastan en viktig del av den katolska religionen i Sverige. Det var också efter vintern det var svårast att få mat, då det inte växte någonting på åkrarna och bönderna inte kunde bruka jorden. Fastan inföll på onsdagen efter fettisdagen, och dagen innan fastan åts det semlor. Att den innehåller fett och i sin helhet är mättande har alltså sina förklaringar. Under själva fastan åt man ett mål om dagen, och det var förbjudet att äta kött, ost, ägg och andra mejeriprodukter. Man fick inte dricka vin eller mjölk.

Det finns en gammal historia om hur semlan uppstod:

Det var en gång ett litet, litet land långt borta. Det lilla landet var ett mycket vackert land. Där fanns inga berg, men överallt bredde böljande gula sädesfält ut sig. Och överallt i det lilla landet malde man mjöl. Underbart, fint mjöl som man bakade fantastiska kakor och bröd av. Kungen i det lilla landet hade ett stort intresse. Det var just att äta gott bröd och goda kakor. Han älskade också omväxling. Därför fick bagarna i det lilla landet ständigt hitta på nya bröd och kakor. Men en dag tog deras fantasi slut. Det kom inte fram fler nya kakor och bröd.

"Jag vill ha omväxling" klagade kungen. Ni måste hitta på nytt. Men bagarna kunde inte. Då kom kungen på en idé. Det var så, att han hade en mycket söt dotter. Så söt att friarna stod i kö. Men kungen hade inte lovat bort henne åt någon. "Jag utlyser en tävling" sa kungen. Den som kan hitta på det godaste bakverket av alla ska få min dotter. Nu var det så, att en ung soldat i kungens vakt sedan länge älskade prinsessan i smyg. Men han hade ingen chans att få träffa henne. "Vad ska jag göra?" klagade han för sina vänner, "jag kan ju bara baka vetebullar, inget annat." "Men du bakar världens godaste vetebullar" svarade vännerna. "Det räcker inte" sa soldaten. Det måste vara något ännu godare. "Jag vet, mandelmassa är minst lika gott, sa en av vännerna." "Nej, vispgrädde är godare" sa en annan.

Och då fick soldaten en idé! En vetebulle som innehöll både mandelmassa och vispgrädde måste vara det godaste som fanns. Så han bakade bullar. Han gjorde ett hål inuti dem. Och hålet fyllde han med mandelmassa och vispgrädde. Kungen blev galen av förtjusning. Han åt så mycket att han nästan blev sjuk. Därför bestämde kungens rådgivare att det nya bakverket bara skulle ätas en gång om året. På fettisdagen. Man fick ju inte riskera kungens hälsa. Prinsessan blev förtjust hon också. "Du är inte bara duktig på att baka. Du är påhittig också" sa hon till soldaten. Och de gifte sig och levde lyckliga i alla sina dagar...

 
Semla
En traditionell, hembakad semla gjord efter receptet nedan.


Recept
(10 st)

Först görs vetebullarna, till degen behövs:

75 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1/4 tsk salt
0,5 dl socker el. ljus sirap
1 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
7,5 dl vetemjöl
1 ägg

Gör så här: Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker eller sirap, kardemumma och nästan allt mjöl. (själv brukar jag vid det här momentet knäcka i ett ägg också, för en saftigare och godare deg!) Spara lite mjöl till utbakningen.

Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs degen sedan under bakduk i ca 30 min.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Baka ut den och forma den till 10 stycken runda semlebullar. Låt dem jäsa under bakduk i yttligare ca 30 min. När de har jäst klart, pensla dem med uppvispat ägg eller mjölk. Grädda dem sedan ca 15 min i mitten av ugnen i 200-225°C tills de är fint gyllenbruna. Låt bullarna kallna på galler under duk.

Fyllning:

200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
florsocker

Skär av ett litet lock på varje bulle. Ta ur en del av innehållet i den nedre bullen med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med riven mandelmassa. Tillsätt sedan mjölk och rör till en ganska lös smet. Fördela fyllningen i bullarnas gropar. Vispa grädde och lägg en lagom klick i varje. Lägg på locken och sikta florsocker över semlorna.

Foton:
Översta bilden, Isabella S
Övriga, Felicia S

Anmäl
2009-02-09 12:43 #1 av: FeliciaS

Sådär :) Snart är det ju fettisdagen så det är hög tid med en artikel om semlan. Hoppas ni tycker om den. Foton kommer efterhand ^^

Anmäl
2009-02-09 18:33 #2 av: fotokrafs

Någon som testat göra "Anna Skipper"-semlor? Goda?

Anmäl
2009-02-09 18:52 #3 av: SofiaDalarna

Nej... Har du någon länk till Skipper-receptet? Och vad är skillnaden med dem?.. Låter spännande...

Anmäl
2009-02-09 19:31 #4 av: Solaika

Kanonbra artikel Felicia! Vilken söt berättelse oxå :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-09 20:27 #5 av: Frida

Mycket bra artikel med söt traditionell historia på slutet. Kanske att jag skulle våga mig på att baka egna semlor i år. Har faktiskt varit duktig nog att inte köpa en enda hittills även om det är så lockande.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2009-02-09 21:47 #6 av: Tequiero93

Jättebra artikel!

Nu blev jag sugen på semlor! hii

Anmäl
2009-02-09 23:26 #7 av: AnnL

.

Jag styr själv mitt liv med mina tankar o känslor.

 

Anmäl
2009-02-10 08:39 #8 av: Ebba-A

Jättebra artikel och intressant läsning :)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-12 21:35 #9 av: FeliciaS

Tack så mycket :)
Lite tråkig utan bilder bara, men de kommer så fort jag bakat mina semlor ^^ Har också varit lite duktig och inte ätit en ända i år :P

Kan ni se bilden längst ner?

Anmäl
2009-02-12 22:02 #10 av: Solaika

Jag ser två bilder längst ner :)

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-13 16:36 #11 av: FeliciaS

#10 Två!? ;P

Anmäl
2009-02-13 16:57 #12 av: Solaika

Japp, en med två semlor o en mugg med nåt rykande och en med bara en semla.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-13 23:05 #13 av: FeliciaS

#13 Nämen, vad knasigt! ;P Jag ser bara bilden med två semlor och en mugg.. ^^

Anmäl
2009-02-14 19:39 #14 av: Solaika

Nu ser jag bara bilden med en semla med trekantigt lock Förvånad

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-23 16:50 #15 av: FeliciaS

#14 Vad konstigt! =/ Men det kommer nya bilder imorgon ;)

Imorgon är det fettisdagen! Ska själv göra vår vetedeg nu.

Anmäl
2009-02-23 16:55 #16 av: Ebba-A

Idag åt jag årets första semla :D

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-23 17:29 #17 av: Ebba-A

Och nu har jag en vetedeg på jäsning nummer 1! Fick lust att baka, och så gick jag ner och rotade i skåpen. Hittade allt som behövdes här semlor! :)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-26 16:22 #18 av: TinaH

Hetvägg är såååå GOTT Tungan ute

 Mvh TinaH
~ Sajtvärd på: retriever.ifokus.se ~


 

Anmäl
2009-02-26 21:54 #19 av: Solaika

Jag har inte riktigt fattat det där med hetvägg faktiskt..

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-26 21:58 #20 av: Ebba-A

#18 Hetvägg? :)

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-26 22:00 #21 av: Solaika

Man lägger semlan i en tallrik med varm mjölk.

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-26 22:04 #22 av: Ebba-A

Jaha, låter inte så gott i mina öron :s

Värd på Choklad iFokus

Anmäl
2009-02-26 22:09 #23 av: Solaika

Haha.. näe jag har svårt att förstå det som sagt..

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-26 22:32 #24 av: Sweelin

Men om man äter "hetvägg" hur äter man då? Låter man semlan flyta i mjölken och äta med sked eller?Flört

Anmäl
2009-02-26 22:48 #25 av: Solaika

#24 Ja, jag tror att det är så man gör :P

If you cut the wings of a fly,
Does it become a walk?

/Ida

Anmäl
2009-02-26 22:57 #26 av: Åsa S

#24 Semlor flyter inte, utan de står på tallriken och så häller man varm mjlk runt dem. Så serverades semlan när jag växte upp men jag föredrar semla utan mjölk numera.

Anmäl
2009-02-26 23:45 #27 av: Sweelin

#26 Jasså? :o Det måste jag prova!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.