Gamla ugnstemperaturer
Hittade en bra sammanställning när man behöver omvandla ugnstemperaturen i gamla recept.
Mycket svag = 100°C
Svag = 125-150°C
Medelstark = 175-225°C
Stark = 250°C
Marsipan
Marsipan är huvudsakligen gjort av socker och mandel. Men där blandas också i lite glykos för att få ihopa det till en massa och undvika att sockret kristalliseras.
[
Småkakor
Läkebröden letade sig långsamt över alperna och spred sig från Tyskland till Sverige i samband med Birgittasystrarna i Vadstena 1444. Från mitten av 1500-talet tycks pepparkakor ha sålts på marknader i Sverige.
Pepparkakan
Var exakt pepparkakan kommer från är inte riktigt säkert, då det finns för lite information om detta. Och dess namn är också oklart, men en teori är att det är för kryddningen/kryddorna.
Jespers bakskola på SVT Play
Av en händelse råkade jag "snubbla över" Jespers bakskola när jag kollade på SVT Play.
Det är Jesper Långström som gjort flera instruktionsfilmer om lite olika saker.
Socker
[
Tårthistoria
[
Skapa ätbar spets, steg för steg
[